Kibbutz

"Yte etter evne og motta etter behov"

En kibbutz er et kollektiv som opprinnelig drev jordbruk, men som i dag også driver med industri og turisme. Kibbutz-medlemmene tar ikke ut lønn, men mottar det
de trenger til livets opphold av kibbutzen.

Kibbutz - en israelsk nyskaping
- grunnlagt av jøder på flukt.

 

Israels eldste kibbutz Degania, ble grunnlagt i 1909 i sydenden av Gennesaretsjøen av unge idealister som ønsket å bygge opp fedrelandet på nytt, på flukt fra hat og utslettelse i Europa og Russland. De hadde vært medlemmer av sosialistiske bevegelser i sine tidligere hjemland, og i Israel satte de sine idealer ut i livet. I dag er det 268 kibbutzer i Israel. De er spredd rundt i hele landet.

I sør dyrker de opp ørkenen. Israel er det eneste landet i verden hvor ørkenen blir mindre. Kibbutzene var og er fremdeles viktige for oppdyrkingen av landet.

Kibbutz - fellesskapet noe for deg?

 

Det å bo på en kibbutz er helt annerledes enn det vi er vant med i Norge. Har du lyst til å oppleve dette, så kan Beit Skandinavia tilrettelegged ette for deg. Vi kan ordne plass som volontør (frivillig) på en kibbutz, og du får bo og arbeide på lik linje med medlemmene i kibbutzen i de daglige arbeidsoppgavene. Du jobber 6 dager i uken, med fri på sabbaten. Du får også 2-3 ekstra fridager i måneden. Vanligvis gis det lommepenger,
ca kr 400,- pr. måned.

 

De fleste kibbutzene arrangerer også turer for voluntørene. Bostandarden er meget enkel, og har derfor sin egen sjarm! Man bor fra 2 til 4 personer på rommene. Vi anbefaler at et opphold på en kibbutz bør vare minst 3 måneder.Da får du mest igjen for oppholdet og får tid til å bli vant med den nye levemåten.

Varierte arbeidsoppgaver

 

Arbeidet består mye av jobber som ikke krever spesielle kvalifikasjoner. Det meste skjer på kjøkkenet, i spisesalen og i hagen, men også fabrikkarbeid og arbeid med dyr. 

 

PS! Vi gjør oppmerksom på at noe av arbeidet kan være fysisk hardt, som for eksempel innhøsting av bananer og appelsiner.

"Kibbutz Sa'ad (479016623)" by Ian McKellar from San Francisco, CA, USA

Et interessant land og folk

 

Israel er et spennende land å bo i -sykkeltur i Galilea, bading i varme kilder, samt i Dødehavet og Middelhavet, vandreturer og kamelturer i ørkenen.

 

Spennende er det også å snorkle i det krystallklare Rødehavetmed alle sine fargerike fisker. Sist, men ikke minst - JERUSALEM må oppleves!

 

Har du lyst til å oppleve kibbutz-livet som voluntør

sammen med andre ungdommer fra hele verden?

 

Beit Skandinavia er kibbutz-bevegelsen sin representant i Norge. Ta kontakt slik at vi kan gi deg mer informasjon
 
post@beitskandinavia.no