top of page

"Et hjem langt hjemmefra" November 2014

Velsignelse

Det henger og lyser mot deg når du går inn porten til Beit Skandinavia. Det er fire smørgule solsikker.

 

Det var en stor kunstutstilling i Beit Skandinavias hage under løvhyttefesten. Mange kunstnere kom med sine produkter. Kunstverket på veggen til Beit Skandinavia ble hengt opp to dager før utstillingen begynte. Jeg satt i stolen på verandaen og nøt synet. Det var laget i keramikk og komposisjonen bestod av fire solsikker, og jeg tenkte, dette må henge her for alltid. Jeg skeiet ut og kjøpte kunstverket, en av de få ting i Beit Skandinavia som ikke er kjøpt på loppemarked. Solsikker står for velsignelse, og jeg følte at dette var et budskap om Beit Skandinavia. Jeg ønsker at Beit Skandinavia må være en sentral for velsignelse. Vi mottar velsignelse, og deler den ut.

Må Beit Skandinavia alltid være et velsignelsens hus.     

 

Shalom fra Lilly

 

 

Trøst mitt folk Jesaja 40.2

Beit Skandinavia har i over 30 år forsøkt å gi trøst og oppmuntring til dette folket som har levd under så mye urettferdighet og usannheter. Det blir hver lørdag hele året invitert til åpen fest i hagen. Det er nå snart adventstid og da inviterer Lilly til adventshygge på søndagene, slik hun har gjort i alle år. I jula er det stor fest, med god mat og god stemning. Det er mange som er takknemlig for den hygge og oppmuntring de får oppleve i dette huset. Vi må bare takke for det vi har fått lov til å gjøre i Israel, dette er kristendom i praksis. Tusen takk til alle medhjelpere som gjør det mulig å drive dette arbeidet, uten dere hadde huset vært uten verdi. Må Gud velsigne dere rikt tilbake!

 

I disse tider er det mye skremmende som skjer rundt oss, og vi er nå vitne til at norsk politi har fått lov til å bære våpen på jobb fordi en forventer et terrorangrep på norsk jord, mot politi, militæret eller våre politikere. Det gjør inntrykk å få disse nyhetene. Vi er ikke vant til slike trusler i vårt trygge hjørne av verden. Likevel kan vi bare ane hvordan det er å leve med denne frykten daglig slik folk i Israel gjør.

 

Vi feirer i disse dager 20 års jubileum for Berlinmurens fall. Det var mange kristne i Øst-Europa som så det som bønnesvar når denne muren ble revet ned. I dag lever en stor del av den arabiske befolkning under en ødeleggende religion som er sterkere enn en fysisk mur. Gud kan rive ned denne muren også. Må vi be om at Gud snart gjør det.

 

En dag skal Jødene som folk også se at Jesus er Messias og det vil være starten på en stor misjonstid. Verden trenger den gaven som vi om noen uker skal feire at Gud gav til oss.

 

Jeg ønsker alle Beit Skandinavia venner en rik julehøytid, hvor vi har tid til hverandre. Så må vi sammen be om at flere tar imot Jesus som sin frelser. Knut Gjone Daglig leder Beit Skandinavia

 

Takk for din støtte! Vi har kontonr. 3085 09 52996

velsignelse
Jul og Hanukka, side ved side

«Du grønne, glitrende tre god dag. Velkommen du som vi ser så gjerne. Med julelys og med norske flagg og høyt i toppen den blanke stjerne. Ja den må skinne, for den skal minne, oss om vår Gud, oss om vår Gud. Om Jesusbarnet fortalte mor, så mang en aften vi satt her hjemme. Vi kan hans bud og hans milde ord, vi vet at aldri vi dem må glemme.  Når stjernen skinner om ham oss minner, vårt juletre, vårt juletre.»

 

Juletrærne står pyntet over hele Europa fra tidlig i november. I Norge gjør det sitt inntreden etter at de fargerike løvtrærne ikke lenger har blader og årets mørkeste sesong har begynt. Som barn gjorde synet av et juletre at jeg ble fylt med glede og forventning.. og faktisk så gjør det det enda. Helt fra jeg var liten hadde jeg blitt opplært i hva et juletre symboliserte; Det var Jesu fødselsdag som skulle feires, derfor pyntet vi treet med fargerikt og glitrende «dingeldangel». Lysene skulle minne oss om at Jesus var LYSET som kom til verden. De norske flaggene minte om at «...jula varer helt til påske» og at Norge som land identifiserte seg med det. Stjerna i toppen symboliserte den stjerna som var veiviser for de vise menn såvel som for oss og pakkene under treet lå der for å minne oss om at Gud ga menneskeheten den største gaven av alle.                                                                                                          

Da jeg flyttet til Israel tenkte jeg at det ikke var behov for noe juletre lenger. Det er jo innlysende at denne tradisjonen ikke kommer herfra! Hele julefeiringen er jo en blanding av «altmuligrart» som ikke kan spores tilbake til det Hellige Land..... Det tok ganske mange år før jeg begynte å pynte min stue med juledekorasjoner og det var mine barn som presset på. Vi hadde jo allerede pyntet til Hanukka-festen som ofte ble feiret samtidig, men mine barn ville ha med alt det trivelige som en julefeiring inneholder. Alle jødiske fester har elementer ved seg som appelerer til barn og de var ikke med på at Jesu fødsel ikke skulle markeres i vårt hjem. Da jeg ga etter for deres ønske opplevde jeg at de tok med seg venner hjem for å vise fram stua vår. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra nærmiljøet og dessuten mulighet til å forklare hva de forskjellige tingene symboliserer. «Dette skal dere gjøre for at det skal minne dere om....» er det mest bibelske/jødiske man kan tenke seg.

 

I Israel opplever vi at den arabiske befolkningen ser fram til jødisk påske fordi at det da er mulig å få kjøpt «matza» i butikken. Arabiske barn har fått smaken på hvor godt det er med sjokoladepålegg på «matzabrød». Mitt håp er at norske såvel som muslimske barn i Norge må bli fylt av forventning om at noe positivt ligger foran når de ser et juletre og at de som har opplevd frelsen kan få frimodighet til å vise dem «veien». 

 

Shalom fra Elin Elbouby

jul og hanukkah
En ny epoke

Skrevet av Roy Erik Jåbæk

 

En time før landing på Ben Gurion kom vi inn i et kraftig tordenvær. Det ble meldt om storm i retning Libanon, og himmelen var helt opplyst av lynglimt som nesten ikke tok pause. Fantastisk å oppleve sett ovenifra og ned på skyene i nattens mørke. Siste halvtime ble vi beordret til å sitte med beltene på, lysene ble slokket, men alle nødutganger ble sterkt opplyst. Vi gikk igjennom skylagene mens lyn, torden, regn og turbulensen herjet og skapte en magisk og artig stemning inne i flyet. Været "fulgte med oss" og klokken 01.45 ankom Arnhild og jeg Beit Skandinavia, nærmest med "dunder og brak". Nå var det godt å komme innendørs hvor hyggelige Synnøve og Magne Daltveit i sammen med Lilly tok imot oss med varm te og god brødmat. Etter en halvtimes hyggelig prat bar det til sengs og såpass trøtte var vi at selv om det lynte og tordnet aldri så mye så overtok "Ole Lukkøye" ganske fort. Vi så dagens lys ved 10.30 tiden søndag morgen og utvilte drog vi ned for å hilse på volontører og gjester. Dette var nok starten på en ny epoke i våre liv.

 

Roy Erik Jåbæk

en ny epoke

52 gjester kunne Lilly ønske velkommen til sabbatsmåltid.

Hilsen fra Marit og Agnar Bratland

Marit og Agnar Bratland

 

Så hev me vore samanhengande i Israel og Beit Skandinavia i ti veker. Dei fyrste to saman med Lise og Erik Jalk frå Danmark, resten av tida med Wenche og Odd Berg frå Strai ved Kristiansand. Heldigvis hev også Lilly vore her mesteparten av tida. Ho kom saman med "Steinar svigerson", som rettnok for heimatt etter nokre veker. Og dette hev vore eit heilt fantastisk arbeidslag å få vera del av. Anlegget med hus og hage krev mykje, gjestene er mangslungne og spennande å bli kjent med, og dei fastbuande venene rundt er også med på å prege staden. Men alle brenn for Israel og det jødiske folk, og som det ein gong er sagt, israelsvener er gjenomgåande humørfylde menneske. Det kan me no bekrefte! Blant dei mange som er innom, bidreg også fleire med ulike ting. Nokon reint praktisk, andre med ord for dagen, og nokon held temakveldar. Jan Sandvik hev stillt opp fleire gonger med interessante tema. Og er me i beit, hev alltid Lilly eit på lur.

 

Det hev vore gjevande dagar. Varmt i veret og godt i vatnet. Daglege bad og daglege trimturar opp til Stella Maris, eksotisk grønsakmarked i Hadar og gatekjøken med falaffel like borti gata. Ulike menighetar å velje mellom, frå den karismatiske Kehilat HaCarmel oppe i Isifya, til den meir slik me er vane, Beit Eliahu, ein passeleg spasertur frå "bruket". Her er jo også ei lokal synagoge like borti gata. Og så gjeng det an å leige bil ein dag eller tre når det er stillare på huset, og dra på oppdagingsferd. Israel er jo eit utruleg stort land til å vera så lite. Me hev

trivist kjempebra, og leverar med glede stafettpinnen vidare til Synnøve og Magne Daltveit, og Brit og Olav Boegen, og ser fram til å koma nedatt til nye veker i februar og mars. Og så bed me om fred for Jerusalem, og veit at Israels Gud vaktar over land og grenser.

 

Shalom fra Marit og Agnar Bratland

Fra Dubruvnick farm - et museumsenter fra pionertiden der norske Gunn Marit bor og driver et keramikkverksted. Marit og Agnar Bratland var på tur der sammen med Lilly.

Bilde fra fuglereservat i Huladalen. Stedet er et stoppested for trekkfugler fra Europa til Afrika. Det kommer fuglekikkere fra hele verden for å beskue dette. Sammen med Eilat er dette et at verdens beste steder å se på fugler.

hilsen

Aya Sagi er leder av kibbutz-kontoret i Tel Aviv.

Nye nettsider

Beit Skandinavia har fått nye hjemmesider. Har engasjert Arve Kern til å drifte hjemmesiden. Jeg synes han har gjort en veldig god jobb, og jeg er stolt over det han har fått til. De av dere som får dette vennebrevet på e-post vil også merke en forskjell, håper at endringene faller i smak. Fremover vil vi sende ut mer informasjon på e-post som ikke kommer i de ordinær vennebrevene. Jeg vil derfor anbefale flest mulig å registere e-posten sin på hjemmesiden, eventuelt sende meg

en epost, så ordner jeg registeringen.

 

Besøk fra Israel

I skrivende stund planlegger jeg en liten mini- turne sammen med Aya Sagi til en rekke kristne videregående skoler, bibelskoler og folkehøgskoler. Aya Sagi er leder av kibbutz-kontoret i Tel Aviv. Hensikten er å møte norske ungdommer for å reklamere for Israel, få flere til å reise til Israel og gjøre kjent muligheten til å være voluntør på kibbutz. Vi starter tirsdag 25. november og hun reiser tilbake søndag 30. november. Jeg er veldig spent og håper alt går bra.

 

Ungdomstur til Israel

24. september til 5. oktober var jeg på tur med 7 ungdommer rundt i Israel. Vi reiste rundt i 12 dager og ungdommene fikk oppleve veldig mye av landet. Vi startet på Beit Skandinavia, hvor Lilly gav dem en liten innføring i det gamle testamentet. Etter mye bading i Middelhavet startet bilturen mot nord, med stopp på de kristne stedene. Overnatting på Golan under åpen himmel, neste natt på stranda ved Dødehavet. To dager i Jerusalem med overnatting midt i Gamlebyen.

Et lite høydepunkt var overnatting i krateret Mitspe Ramon, vi laget stort leirbål, grillet kylling, kebab, pølse og maiskolber. På veien til Eilat var vi innom Timna Park, her besøkte vi kopien av Tabernaklet, teltet Moses fikk beskjed om å bygge av Gud.

I Eilat slappet vi bare av, med snorkling i Rødehavet og soling på stranda.

 

Israel treff 2015 KVS Lyngdal

Vi er allerede i full gang med å planlegge neste års Israels treff. Hold av datoen 7.- 9. august. Vi har fått bekreftet at Ola Grytten og Elin Elkouby kommer. Vi har også fått ja fra Asjer Segev fra Israel. Dette er en gammel god venn av Lilly. Han har tidligere vært general i forsvaret med ansvar for sikkerheten nord i Israel. Han er i dag en ettertraktet foredragsholder og vi er svært fornøyd med at han kan komme. Han vil ha disse to tema; Israels sikkerhet og Israels fremgang.

 

Lære deg Hebraisk?

Har du lyst til å lære hebraisk vil jeg anbefale et opphold på kibbutz Mashabei-Sadeh. Kurset er for alle aldre, du praktiserer på kibbutzen, er med på turer, spiser sammen med kibbutz medlemmene i spisesalen. Er du over 30 år og har lyst til å prøve deg som ordinær volontør er dette også mulig på denne kibbutzen. Beit Skandinavia kan formidle kontakt

besøk
bottom of page