top of page

SVART SHABATH. Kibbutz Neve Yam, Israel, 13. mars 1978


I går hadde vi besøk av bl.a. to damer – kusiner. Degalit vokste opp i et vanlig boligområde og bor nå i Tel Aviv, mens Osnat fremdeles bor i Kibbutz Neve Yam der hun vokste opp. Det er den samme kibbutzen som Lilly og Torvald Tånsberg bodde i fra september 1977 til mai 1978. Både Osnat og Degalit er ekte «sabra», altså født i Israel. Mødrene deres var søstre og var også født her, det samme var deres besteforeldre. Men fedrene deres kom til Israel fra Ukraina og Russland etter krigen og startet et nytt liv her. Alle deres familiemedlemmer ble drept under Holocost. Vi hadde en interessant kveld der disse damene fortalte om sine forfedre og -mødre, om livet i Israel, om tragedier, gleder og sorger. De var veldig gode fortellere, og vi syntes vi fikk en direkte opplevelse av hvordan pionerene hadde det i dette landet.

I den tiden Lilly og Torvald bodde i Neve Yam opplevde kibbutzen en fryktelig terrorhandling. Lilly skrev om dette og sendte det til Farsund Avis. Jeg har fått lov av henne å kopiere artikkelen, akkurat slik hun skrev den gangen. Dette er ikke skrevet av en journalist som forholder seg profesjonelt til det som skjer, men er en beskrivelse av en selvopplevd terroraksjon som tok livet av 49 mennesker og der Lilly og Torvald kjente godt familien som ble så hardt rammet.Slike terroraksjoner har Israel hatt mange av, og antagelig vil det bli mange flere. Det er vanskelig for oss å forstå frykten, fortvilelsen, sorgen, smerten og sinnet befolkningen i dette landet lever med, men kanskje kan vi forstå litt mer når vi får en slik skildring som dette.

BS-6.-jan.jpg

Lilly forteller:

Det har vært to mørke, dystre dager for Israel. Også uværet som kom understreker sorgen og lidelsen. Etter at vi har hatt sommer siden nyttår, har regnet pøset ned i går og i dag. Stormen feier innover Carmelbeachen, og tykke grå skyer skjuler himmelen. Tordenen ruller og gir gjenlyd i Carmelfjellene.

Rifka og Jossi har begge vokset opp i Kibbutz Neve Yam. Deres foreldre var av de få heldige som blei reddet ut av Tyskland før ragnarok brøt løs. De har levd sine liv her i arbeid og nøysomhet. Og nå hadde de gleden av og se sine barnebarn vokse opp i kibbutzen som de selv har opparbeidet.

Rifka og Jossis to sønner var som sine foreldre, sterke, vakre og intelligente, de var 4 og 6 år, og sine foreldre og besteforeldres kjærlighet og stolthet. For Rifkas far betydde guttene alt, han mistet sin eneste sønn i Yom Kippur krigen.

Torvald har tildels hatt til jobb og være altmuligmann i barnehagen. Der er alltid noe som skal males og fikses. Han reparerer leken og lager også enkle nye, de små skamlene han snekrer sammen er svært populære, han er bestefar Torvald, – sabba tobal. Og det er ingen hemmelighet at barna elsker ham. Høydepunktet i barnehaven er å få ham til å snakke hebraisk. Når de treffer ham ute må hver især taes opp og kysses.

Lørdag 11. mars reiste Jossi og Rifka på tur. Rutebilselskapet EGGED, hvor Jossi fra tid til annen var sjåfør, arrangerte en tur for sine ansatte,

Ingen kunne vite at dette var tragediens dag.

Da Jossi våknet på sykehuset husket han granaten som hadde tatt begge hans ben også hadde drept hans to sønner. Av hans tre kjære var det bare forkullede rester igjen, som kun eksperter kunne identifisere.

Sårene er dype og smertelige for et lite land og et lite samfunn. Sorgen ligger tung og grå over alt og alle.

I dag har sabba Tobal snekret likkister til sine små venner, de trenger ikke flere leker. En av de gamle bøiet hodet og sa: «Dette er prisen vi må betale for å være et utvalgt folk.»

Livet vil gå videre, bomullen skal såes, arbeidet må gå videre, men sorgens arr vil alltid være der.

«Gud, ti ikke! Vær ikke stille og hold deg ikke rolig Gud! For se dine fiender larmer, og de som hater Deg løfter hodet. Mot ditt folk legger de med svik hemmelige råd, og de rådslår mot dem du verner. De sier: Kom, la oss utslette dem, så de ikke mer er et folk, og Israels navn skal ikke mer kommes i hu.» Salme 83,1-6

Så langt - Lilly Tånsberg

(Arafat gikk ut og tok æren for terrorangrepet og sa at de hadde gjennomført en vellykket operasjon og drept israelske soldater.)

#photo #Nyhet

Verdt å få med seg...
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Nyheter
Arkiv
Last ned vennebrev
Artikkelsøk...
No tags yet.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page