top of page

The Grand Old Lady


The-grand-old-lady.jpg

I en stor stol i "den lille stuen" i Beit Skandinavia sitter Lilly og holder sitt 30 minutters foredrag - uten manuskript - om "Herrens arbeidsuke". Sitatene fra Bibelen, henvisninger til amerikanske tidsskrift og bøker hun har lest, har hun i hodet og deler dem villig med tilhørerne. Foredraget krydrer hun med refleksjoner og egne opplevelser fra de aktuelle stedene, sidesprang som alltid viser seg å ha direkte tilknytning til tema.

Hun er ikke ung lengre, ihvertfall hvis en skal telle leveår. Kroppen bærer etterhvert også preg av årene, men årene har tilsynelatende ikke gjort noe med hodet, og tanken er fremdeles sylskarp og nesten overaktiv! Ideene yngler og hun deler dem med den som til enhver tid er i nærheten. Får hun ikke respons hos den første, prøver hun ideen ut på nestemann som kommer i hennes veg. Og fordi ideene som regel er liv laga, blir de gjennomført. Litt kvinnelist hjelper jo også innimellom!

Beit Skandinavias store hus er fullt av ting, små ting og store ting. Mesteparten er kjøpt på bruktmarkedet av Lilly selv, og alle tingene har sin historie, en historie Lilly kjenner og er en del av. Når hun sitter i en av stuene, vandrer blikket og tankene fra den ene gjenstanden til den andre og hun minnes og deler minnene med de som vil høre. Et av de festlige minnene er den om teppet hun "bare måtte" kjøpe selv om der ikke var mer veggplass. Da hun kom hjem med det, sukket nok både den ene og den andre, og en av mennene syntes han var morsom da han sa at det eneste stedet der nå var plass, var i taket! Lilly hadde nok alt sett for seg den muligheten og det endte med at han som prøvde å være morsom måtte henge teppet i taket! Og der henger det og pynter i grunnen godt opp!

Beit Skandinavia og Lilly er nærmest synonymer for mange av oss. Sammen med mannen Torvald fulgte hun ideen og visjonen om "et hjem langt hjemmefra" og bygget dette spesielle hjemmet der alle er velkomne. Lilly er aleine nå, men drømmen og ideen er den samme: "et åpent hus for alle!" Og folk kommer i hopetall og fyller hus og hage og legger igjen nok penger til at driften går rundt og huset fremdeles kan være til velsignelse for overnattere og lokale. Alle volontørene som jobber på huset får rikelig lønn i form av glede, velsignelse og nye venner.

Den sjuarmede lysestaken som står ved langbordet i hovedrommet er kjøpt for 200 NIS de fikk i gave. For å få den staken hun ville ha til den prisen hun ville betale, dro Lilly til Jerusalem - og måtte overnatte! Hun gikk i flere boder i basarene og der var staken hun ville ha, men den ene selgeren skulle ha 360 NIS og den andre 460, noe som var langt over de 150 NIS hun hadde bestemt seg for å gi. Hun gikk så i jødiske butikker, men det samme skjedde her: stor differanse mellom selgers pris og det Lilly ville betale. Da selgeren spurte om hvor mye hun var villig til å gi og hun svarte "150 NIS" utbrøt han: "You kill me." Lilly gikk, men da kom selgeren løpende etter henne og lysestaken ble hennes for 150 NIS!

Sammen med den sjuarmede lysestaken står andre tradisjonelle israelske gjenstander. De små, nette stakene for sabbatslys ble kjøpt i Jerusalem før innflytting i huset, de litt større som står på marmor og har masse religiøse symboler, er gaver fra volontører. Det samme er vinflaskeholderne, hanukkastakene, begeret med to hanker og serviettholderne. Og påskemåltidfatet er gave fra et par av Beit Skandinavias trofaste venner. Sabbatslysestaken som brukes hver fredag, fant Lilly på bruktmarkedet. Der har hun også funnet vinbegeret og fatet som hører til.


Verdt å få med seg...
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Nyheter
Arkiv
Last ned vennebrev
Artikkelsøk...
No tags yet.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page